Sval undgörande hudvård som gör mig lycklig

Det finns ekologisk hudvård, och så finns det ekologisk hudvård. Personligen är jag småallergisk mot nischens ”kultiga” tendenser och börjar genast nysa hysteriskt när jag ser någon sunkig grönkofta på TV koka ihop allsköns ingridienser i ett kärl och kalla det för örtmedicin och naturens naturliga bla bla bla bla . Och jag VET,  det är säkert bra stuff rent faktamässigt. Men jag vill ha lyxen också, den förpackade KÄNSLAN av det lyxiga. Annars försvinner halva njutningen.

Med Estellethildes produkter för ekologisk hudvård kan jag thank god få både och. Både den bästa kvalitén OCH förpackning som gör mig lycklig. För detta är inte design in your face. Inte vulgolyx á la amerikansk hemmafru. Nej, detta är sval lyx. Behaglig. Som en Geishas subtila handrörelser.

Men framförallt är det ungörande lyx. Hudvård med andra ord. Vård av huden.

Välling för ledsen hud

Söndag morgon. Ni vet. En sådan där söndag ”efter” allt. Efter champagne, disco, drinkar, cigg och alltmänt nörderi och dumma saker i närheten av en bar. Vad vill jag ha då? Vad får mig på fötter igen? Jo faktiskt: hudvård. Det är som själsvård. Jag blir lugn av det. Kräm i fejan och två gurkskivor över ögonen och simsalabim är jag tillbax på planet jorden igen. Sen är det bara att grotta ner sig i glamour, skvallertidningar och pinsam babydollybitchysextelevision (?:läs: dokusåpor) och bida sin tid.

Favorit en sådan söndag är just nu (förutom Estellethildes samlade sortiment av ekologisk hudvård) Culture Bios lugnande serum (Yves Rochers ekologiska serie) med extrakt från nio ekologiskt odlade växter. Förpackningen är tyvärr riktigt ugly. Ser ut som en vällingflaska. Men serumet – ååhhhhh, så ljuvligt. Lite som att injicera sammet rakt in i huden, när man som mest behöver det.

9 farliga substanser du ska hålla borta från din hy !

Jag har väldigt bestämda rutiner när det gäller min hud. Varje dag måste den få minst 30 minuters total pampering.  Mest av allt älskar jag min ansiktskräm från Estellethilde. That is, min ekologiska ansiktskräm, 100% naturlig, på riktigt.

Jag tänker på min ansiktskräm ungefär som syre.  Den är inte meningen med livet. Men omöjlig att leva utan.  Men det var inte det jag skulle skriva om. Jag skulle yada yada om gifterna.

När jag för ett par år sedan blev medveten om vad som gömde sig i hudvårdsprodukterna jag använda varje dag ville jag vara tokspy rätt ut. Tydligen hade jag matat min stackars hud med ämnen som sinnesjukt farliga. Tror du jag överdriver?  Icke. Nästan varje produkt på min badrumshylla var en potentiell mördarbomb. För vad sägs om vanliga biverkningar i form av cancer, allergi och reumatism? Usch! Inte nice.

Idag låter jag bara produkter av snittet ”ekologisk hudvård” komma i närheten av min ömtåliga lekamen. Jag är såååå mycket klokare nu 🙂

Här följer min ”topp9” – lista på substanserna du bör undvika till varje pris (och som snarare hör hemma i ett kemiskt lab, än på din hud.)

1. Parabener.
Hudvårdsbranschens kanske mest  hatade substans. Parabener är ett samlingsnamn för en grupp av konserveringsmedel som visat sig vara hormonpåverkande. Går också under namnen buthylparaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, bensylparaben.

HELLO PARABEN!
Hello Kittys hudlotion blev totalsågad i Råd och Röns test, mars 2009. Fick omdömet ”farligast”. Innehöll parabener och parfym. Undvik!

2. DEA – diethanolamin.
Hudvårdsprodukternas motsvarighet till T – röd. Lösningsmedel och rengörare . Kan bilda ett cancerogent ämne.

3. Formaldehyd.
Cancerogent och starkt irriterande för huden.

4. Lanolin.
Ett slags ullfett som kan vara bra för huden. Problemet är att många människor är allergiska mot lanolin. Dessutom kan det innehålla rester av bekämpningsmedel mot insekter, och det är ju förstås mindre bra att smörja in sig med. (Potentiellt myggmedel kanske?)

5. Mineralolja.
Kärt barn har många namn. Minalolja går nämligen även under följande alias: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. Denna substans har i flera av varandra oberoende studier visat sig kunna orsaka ledgångsreumatism. Dock är dessa resultat omdebatterade, men den som vill vara helt säker, bör undivka mineralolja.

6. Propylen glycol.
Förstärker den konserverande effekten om det används med parabener. Bakteriedödande. Tros vara störande för hjärna, lever och njure. Fler studier återstår att göra för säkrare resultat.

7. PEG’s – polyethylenglykol.
Mjukgörare och emulgeringsmedel som kan vara både cancerframkallande och hormonstörande. Cancerframkallande därför att det vid nedbrytning kan avge små mängder av formaldehyd. PEG framställs syntetiskt av propangas. (Ekvationen propangas = hudvård, känns väl inte helt soft…)

8. SLS (Natrium Laureth Sulfat eller Natrium Lauryl Sulfat, på engelska står det Sodium istället för Natrium).
Starkt uttorkande ämne som är vanligt i schampon, tvål och balsam.

9. TEA – triethanolamine.
Förtjockningsmedel. Allergent och irriterande och kan precis som PEG avge  formaldehyd som är cancerogent och mycket irriterande för huden.

2 svar to “Ekologisk hudvård”

  1. hanan Says:

    öskar att EU ställer hårdare krav på kemikalier i vår hudvård. Samt certifieringar för ekologisk hudvård. Just nu kan vem som helst kalla sina produkter för ekologiska. Det tycker jag är absurt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s