Jag bloggar ofta på om ekologisk hudvård, ekologiska hudvårdsprodukter i synnerhet, men nu tänkte jag inte gör det. Istället tänkte jag skriva lite om själva objektet. Man glömmer ju bort det ibland. Förbiser att det är ju därför jag håller på med det här.

Jag tänker förstås på huden själv. Stjärnan i föreställningen. Målet med alla hudvårdsprodukter, allt tjöt om ekologisk hudvård, alla ansiktmasker, alla timmar framför spegeln och sessioner i gyttjebadet, är ju att den ska må bra. Att den ska skina.  Tänkte därför berätta lite om varför det är bra att ha hud. Jag tänkte också svara på den intressanta frågan: vad är hud egentligen för nåt?

Därför är det bra att ha….hud!

För dig som aldrig har hört talas om hud, vill jag börja med att berätta att huden är den vävnad som täcker hela din kropp:) Hudens funktion är främst att fungera som ett skydd mot omvärldens påverkan (ungefär som skalbaggens skal). Den bidrar också till en massa andra viktiga kroppsfunktioner, såsom reglering av vätskebalans och värmereglering (exempelvis genom att stöta ut vätska, mera känt under begreppet ”svettningar” eller ”naturlig kroppsodör”). Det kan också nämnas att eftersom huden är ett organ så har den också känselsinne och integrerade vävnader som naglar, hår och körtlar.

Vad gör huden mer för nytta undrar du kanske?

Jo, bland annat det här:

– Huden skyddar mot förlust av kroppsvätskor (Du har kanske själv noterat nån gång, att om det blir hål i huden så rinner det ut en viss rödfärgad vätska…)

– Hudens celler gör så att du kan känna (tacka din hud för att du fryser, känner värme, tycker det är härligt att kramas)

– Huden skyddar mot infektioner. (Har du öppna sår i huden, är förstås risken för infektioner högre…)

Huden – störst och tyngst!

Har du inte levt de senaste femton åren utan tv, böcker, radio, tidningar eller internet, har du säkert stött på uttrycket att ”huden är kroppens största organ”. Huden väger vanligtvis runt fem kilo men räknar man också in underhudens fettlager så kan din hud utgöra runt en femtedel av din vikt. Detta gör inte huden bara till kroppen största organ, utan också till det tyngsta.

Själva storleken på en hud hos en normal vuxen människa ligger på runt 1,5- 2 kvadratmeter.

Hudens lager på lager

Själva uppbyggnaden i huden består av tre olika lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Överhuden (även kallad för epidermis, om du skulle vilja briljera med dina kunskaper nån gång) och är mellan 0,05 till 0,15 mm tjock beronde var på kroppen vi mäter. På fötternas undersida och andra ställen som utsätts för mycket påfrestningar är huden tjockare medan den runt ögonen, speciellt vid ögonlocken, är tunnare och mer känslig.

Det översta lagret i överhuden kallas för hornlagret. Hornlagret består av döda celler och skyddar kroppen mot slag och stötar och gör den nästan helt vattentät. Samtidigt funkar den som ett skal som hindrar bakterier och andra skadliga ämnen från att komma in i din kropp.

Nästa lager, under Överhuden, kallas för Läderhuden (dermis), är cirka 4 mm tjockt Det är uppbyggt av fibrer och ha nerver, blodkärl och känselspröt. I läderhuden finns också svettkörtlarna och talgkörtlarna som, hör och häpna, bildrar svett och talg. Talg gör huden mjuk och svettkörtlarna producerar svett som senare utmynnar i öppningar som kallas för porer. Svett består från början av vatten och salter och är i detta ursprungsstadie rekativt luktfritt. Men det är när svett blandas med bakterier som det börjar lukta.

Understa lagret kallas logiskt nog för underhuden och här lagras fett som isolerar kroppen från kyla och stötar. Detta är alltså underhudsfettets viktigaste funktion, och jag brukar tänka på det ungefär som isoleringen i en vägg – det har, som sagt, ungefär samma uppgift.